BIOGRAFIE (NL/Dutch)

Sonja van Hamel (1971) is grafisch ontwerper, illustrator, animator en muzikant. Een veelzijdig artieste met een speelse en avontuurlijke geest die haar verschillende talenten graag combineert.

Sonja studeert in 1999 af aan de Gerrit Rietveld Academie (afdeling Grafisch Ontwerpen) en werkt sindsdien als zelfstandige in opdracht en aan eigen werk. In 2003 ontmoet ze grafisch ontwerper
Piet Schreuders bij de VPRO GIDS, met wie ze zeven jaar lang samenwerkt als ontwerp-duo.

Met Berend Dubbe vormt ze tussen 1999 en 2006 de electro-popgroep Bauer. Eigenzinnige popmuziek vol 60’s invloeden (The Beach Boys, The Capenters) gecombineerd met eigentijdse samples, beats en analoge keyboards. Voor het album Can’t Stop Singing wint Bauer in 2000 een Zilveren Harp. Het laatste album, The Bauer Melody of 2006, is een live-registratie van hun optreden met het gerenommeerde Metropole Orkest.

Na twee soloalbums, Winterland (2009) en Transcendental Man (2011), richt zij een nieuwe band op:
The Leonids. Hun album Satellite Broadcast Kill (2015) word lovend ontvangen door de pers. Met dit project ontwikkelt ze haar zogenaamde “Draw Clips”: getekende video-clips gebaseerd op haar liedjes. Tijdens live-optredens worden deze tot leven gewekt in zelfgebouwde zoötropen en animatiemachines. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds speelt ze met deze beeld & muziekshow in Duitsland, Spanje, Turkije, China en Tsjechië, en op vele andere literatuur- en animatiefestivals in binnen- en buitenland.


Sonja ontvangt tweemaal een subsidie van het Fonds BKVB ter ondersteuning van haar werk.